Omdat we beide een auto nodig hebben heb ik bedacht om er een auto bij te nemen. Geen Xantia want het is de bedoeling om er zo min mogelijk in te rijden en daarom moest het een zo licht mogelijk exemplaar zijn vanwege de wegenbelasting. Ik had al eerder een Clio gehad die ik best nog wel comfortabel vond voor een niet-HP auto. Het is ook een relatief eenvoudige auto dus ik kan zelf wat aan onderhoud en reparaties doen dacht ik. Dus de keuze viel op een Clio.
Het moest natuurlijk wel een automaat zijn en het liefst een type 1. Ik vond een Clio baccara met 1.4 motor, automaat, stuurbekrachtiging, airco, elektrische ramen en CPV.
Bij het maken van een proefrit voelde de auto niet best aan. Er moesten dingen aan de remmen en de wielophanging mankeren had ik het idee. En de versnellingsbak viel in storing. Maar ik kon 'm krijgen voor 300 euro en ik dacht dat met enige achterstallig onderhoud het wel goed te krijgen was.
De rit naar huis was al bijzonder. Omdat de versnellingsbak in storing valt reed ik continu in de 3e versnelling. Bij 100 km/h 4000 toeren en als ik wilde inhalen maarliefst 4500 toeren. Er zijn misschien mensen die dat dagelijks doen maar voor mij is het ongebruikelijk.
Het leek me het beste om eerst het probleem met de versnellingsbak aan te pakken. Daartoe leende ik van mijn broertje een oude "clip" (Renault diagnoseapparaat). Ik kon wel contact krijgen met het motormanagement maar niet met de versnellingsbak. Daarop besloot ik eerst te controleren of de verbinding tussen de diagnoseconnector en de computer van de versnellingsbak correct was. Mijn conclusie was dat die verbinding niet in orde was waarop ik besloot om te traceren waar het probleem zat. Daartoe demonteerde ik het gehele dashboard om vervolgens tot de ontdekking te komen dat ik verkeerd had gemeten en dat de verbinding gewoon in orde was. Kennelijk was de clip niet oud genoeg.
Vervolgens kon ik via mijn andere broertje een XR25 lenen, de oerversie aller diagnosecomputers. Een warempel: ik kon contact krijgen met de computer van de versnellingsbak! Uitkomst: een van de potmeters van de gasklep had waarden die buiten de specs lag en te lage oliedruk. Dat van die gasklep kon alleen opgelost worden door een compleet andere gasklep te plaatsen. Helaas wel een zeldzame want deze is specifiek voor de automaat. Gelukkig had Holtrop er nog een liggen die ik voor "slechts" 75 euro in bezit kon krijgen. Nadat ik die had geplaatst lag de waarde van de betreffende potmeter net binnen de specs maar de versnellingsbak viel nog steeds in storing.
Zowel de motor als de bak lekten olie. Ik vermoede een te laag peil in de bak maar ik heb geen brug en afvullen op het juiste niveau is heel omslachtig. Als het probleem inderdaad te weinig olie zou zijn, dan zou de lekkage opgelost moeten worden want anders zou het probleem zo weer terug komen, nietwaar? Als daarvoor de versnellingsbak eruit zou moeten zou ik net zo lief de motor er ook uit halen (later zou blijken dat het ook niet anders kan) om de distributieriem te vervangen. Daarom bracht ik de auto naar mijn broertje voor een professionele diagnose. Nou, die kwam er...
Er bleek helemaal niets te deugen aan de auto. Er zijn plekken waar de dorpel is doorgerot, op allerlei plekken zit roest, hij heeft schade gehad die slecht is hersteld en nog veel meer. Het probleem met de versnellingsbak was inderdaad waarschijnlijk te weinig olie. Zijn advies: afscheid nemen.
Ondertussen had ik Karel's Xantia gekocht en hadden we dus een betrouwbare reserveauto. In het kader van "niet geschoten is altijd mis" heb ik besloten om een poging te doen de auto goed te krijgen. De afgelopen dagen heb ik motor en de bak gedemonteerd. Eerste stap is om uit te vinden waar de lekkages exact vandaan komen. Daarom heb ik van die UV vloeistof besteld en ben alvast begonnen om bak en motor schoon te maken.
Foto's in het fotoboek
