De Bleu Mauritius van Dijsss

Maak hier een Topic van je eigen Xantia m.b.t. aanpassingen,nieuwe aankopen, problemen of restauratie etc.
User avatar
Stars_Falling_93
Posts: 233
Joined: Thu Nov 25, 2021 1:38 pm
Location: Utrecht

Re: De Bleu Mauritius van Dijsss

Post by Stars_Falling_93 »

Ik heb even meegelezen op CiFo en inlezen met de Lexia moet wel de juiste oplossing zijn. Door middel van uitsluiting is dat het enige wat overblijft. Of de ontvanger moet kaduuk zijn, maar dat lijkt me onwaarschijnlijk.
Dijsss
Posts: 11
Joined: Tue Sep 13, 2022 12:42 pm

Re: De Bleu Mauritius van Dijsss

Post by Dijsss »

Hij doet het weer! Opnieuw inlezen met de Lexia heeft het verholpen. Het zou (zoals @lfred op het CiFo benoemde) een bug kunnen zijn bij de latere Xantia's rollende code. Ik druk uit verveling wel eens buiten bereik de knopjes van de ab in mn jaszak in. Ik denk dat hij daardoor uit synchronisatie is geraakt met de beveiligingscomputer.

Voor de geinteresseerden de procedure:
1. Keycode invoeren in Lexia software. Deze had ik gelukkig nog bij de auto op een pasje
2. Aantal afstandsbedieningen ingeven, 1 in mijn geval
3. Druk op knopje afstandsbediening; hij registreerde toen direct met een pieptoon
4. Aantal sleutels ingeven, 2 in mijn geval
5. Op contact zetten met beide sleutels.
En klaar. Gek genoeg zei hij bij de tweede sleutel (zonder ab) dat ie al ingeleerd was, terwijl hij de eerste duidelijk wel opnieuw inprogrammeerde. Maar ze werken in ieder geval beiden nu.

Hij is ook even uitgelezen, gelukkig zonder foutcodes. Behalve op de beveiligingscomputer; die maakt blijkbaar al een foutcode wanneer een deur niet goed dicht zit, en je het slot probeert te activeren. Monteur daar zei dat het geen correlatie had met de afstandsbediening.
Xantia 1.8 16v Plus
Bleu Mauritius
ORGA: 8801
Alfred
Posts: 294
Joined: Sat Apr 06, 2019 11:30 pm
Location: Kempen

Re: De Bleu Mauritius van Dijsss

Post by Alfred »

Mooi dat het weer werkt.

Ergens rond 1999-2000 kwamen berichten in de media dat de sloten van auto's geopend konden worden met 'hackers' tooltjes die het signaal van je sleutel 'opsniffen' en op een ander moment weer kunnen uitzenden.

Om imagoschade te voorkomen zijn autofabrikanten heel snel gaan zoeken naar een oplossing die geen wijziging van hardware vroegen. Dus een softwarematige oplossing. Dat werd de 'rollende' code, waarbij een geldig codebericht maar 1 keer geaccepteerd wordt en telkens moet veranderen. Maar elke code moet wel bij dezelfde sleutel horen.

Mijn vermoeden is dat hier een bugje is ingeslopen en dat daardoor de laatste Xantia-series soms problemen kunnen krijgen dat de afstandbediening plotseling niet meer geaccepteerd wordt. Totdat de sleutel weer opnieuw met de Lexia is aangemeld. De startblokkering heeft hier geen last van.
User avatar
H@ns
Posts: 652
Joined: Tue Jun 25, 2019 12:52 pm
Location: Meuse FR (55)

Re: De Bleu Mauritius van Dijsss

Post by H@ns »

Dijsss wrote: Thu Jan 19, 2023 10:30 pm Ik druk uit verveling wel eens buiten bereik de knopjes van de ab in mn jaszak in
:lol: heel herkenbaar.
In het verleden (bijna) alles gereden wat >> op de neus had Nu: XANTIA 1.8 16V 1999 en C5 Tourer 2.7 HDi V6 2008
User avatar
Stars_Falling_93
Posts: 233
Joined: Thu Nov 25, 2021 1:38 pm
Location: Utrecht

Re: De Bleu Mauritius van Dijsss

Post by Stars_Falling_93 »

Lekker dat het gelukt is! Hopelijk blijft het voorlopig weg.
Dijsss
Posts: 11
Joined: Tue Sep 13, 2022 12:42 pm

Re: De Bleu Mauritius van Dijsss

Post by Dijsss »

Het is alweer een tijdje terug dat ik een update gepost heb, dus bij deze:

De Xantia doet het nog steeds perfect, de teller staat nu op 199500. Bijna twee ton! Hij heeft dit jaar wel aardig wat onderhoud gehad, vooral deze laatste maand. In mijn eerste posts spreek ik al van een olielekkage, die ontraceerbaar leek te zijn. In de eerste instantie heeft een lokale garage de krusaskeerring vervangen aan de distributiezijde. Dat hielp niet en toen heb ik hem naar een specialist gebracht. Een tweedehands carter en 2 pakkingen verder lekte hij nog steeds.

Er is toen een bodemplaat gemonteerd en ik heb het een tijd genegeerd. Maar nadat hij een paar maanden geleden langs de bodemplaat begon te lekken, heb ik hem toch maar weer terug gebracht. Resultaat: lekkage niet erg genoeg om het weer open te maken, ze wilden er niet verder naar kijken. Ik begrijp die reactie gezien het verleden, maar ik was er niet gerust mee. Hij lekte per dag ongeveer 4 druppels olie op de oprit. Dat was makkelijk te tellen aangezien de bodemplaat er op de snelweg afvloog een paar dagen later ;)

Ik heb hem naar een andere garage gebracht met de uitleg dat het absoluut niet het carter was en dat de krukaskeering ook vervangen was. Ook deze garage heeft het carter eraf gehaald, want ondertussen was hij ook echt daar vandaan aan het lekken. Waarom? Er was veel te veel kit gebruikt. En de schroefgaten waren volledig verdraaid, en zaten te vast. Door het soort kit wat gebruikt was loste het langzaam op in de olie en begon het langs de pakking te komen. Er hingen ook losse flodders kit los aan de binnenkant van het carter. Gaten zijn nu opnieuw ge"thread" en nieuwe schroeven gemonteerd. Het carter was nu wederom uitgesloten.

De echte fix was daarna snel gevonden. Er zit een bout aan de zijkant van het motorblok aan beide kanten, met een pakking erachter. Die zat aan beide kanten van de motor niet goed vast. De garage heeft die pakkingringen vervangen en de bouten aangedraaid. De lekkage was opgelost :D

Toen dit alles zichtbaar was bleek de krusaskeerring aan de bakzijde ook beginnend lek te zijn, meer zweten. Maar aangezien de bak toch al aan de kant was heb ik in overleg die ook laten vervangen. De koppeling heb ik ook laten meenemen. Die was al ongeveer 2 ton oud, zat hoog en bokte tijdens het wegrijden. Het kwam eigenlijk wel goed uit. Hij koppelt met de nieuwe Valeo koppeling een heel stuk beter.

Bij deze wat foto's. De bovenste zijn de gestripte bouten van het carter, de krukas met kitresten op de oliepomp, en de flarden kit die aan de binnenkant van het carter zaten. De laatste is een tekening van wat het probleem bleek te zijn, alvast excuses voor mijn grafische skills :) die bout zit zowel aan de bakzijde als de distributiezijde. Ik weet eerlijk gezegd niet wat hun functie is.

De gestripte bouten van het carter
Image

De krukas met kit bij de oliepomp
Image

De kitresten
Image

Bron van de lekkage
Image
Xantia 1.8 16v Plus
Bleu Mauritius
ORGA: 8801
Post Reply